Mândria de a continua producția de ceasuri mecanice în Japonia

Masatoshi Endo

Masatoshi Endo a primit funcția de Președinte al companiei Akita Epson Corporation pe 1 decembrie 2016. Endo, care fusese anterior responsabil cu divizia de producție ORIENT, este, de asemenea, un colecționar fidel de ceasuri ORIENT.

ORIENT și-a transferat bazele de producție în străinătate din anii '80. Cu toate acestea, centrul de producție a ceasurilor a rămas în regiunea Tohoku, din partea de nord a Japoniei. Tehnologia presei din cadrul companiei Akita Orient Seimitsu Co., Ltd., care a fost înființată în 1986, (în prezent denumită Akita Epson), a fost modernizată, iar Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. a început să producă componente pentru imprimante, pe lângă ceasuri. Ne-am apropiat de liniile întâi ale ceasornicăriei ORIENT, care, încă de la creare, a continuat să fabrice ceasuri mecanice.


Compania mamă a mărcii ORIENT este Akita Epson (fosta Akita Orient Seimitsu Co., Ltd.), care se află în suburbiile orașului Yuzawa, Prefectura Akita. Pe lângă ceasuri, produce și capete de imprimantă și alte articole.

Yuzawa City se află în partea sudică a Prefecturii Akita. Sediul companiei Akita Epson se află în suburbiile sale. Predecesorul companiei este fosta companie Akita Orient Seimitsu Co., Ltd.. Fondată în 1986, Akita Epson deține în prezent 1.000 de angajați, fiind una dintre companiile de top din Prefectura Akita. În trecut, ceasurile ORIENT au fost produse la fabrica Hino din Tokyo, însă cea mai mare parte a producției, centrată pe ceasuri quartz analogice, a fost ulterior transferată în străinătate. Totuși, centrul de producție a ceasurilor mecanice a rămas în Japonia.

Masatoshi Endo a fost numit președinte al Akita Epson Corporation pe 1 decembrie 2016. Endo, care s-a alăturat Orient Watch în 1982, ca reparator, a contribuit la înființarea Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. și la conducerea acesteia, după preluarea funcției de Președinte. A observat divizia de producție ORIENT de-a lungul anilor.

Endo declară: „Am considerat că tehnologiile de ștanțare sunt importante încă de când m-am alăturat Orient Watch și ne-am propus să obținem o precizie mai mare pentru a ieși în evidență față de alți producători japonezi și chinezi. Din anii '90, am sporit precizia ștanțelor utilizând tehnologiile de prelucrare cu ultra-precizie aplicate la fabricarea pieselor pentru ceas și am produs, împreună cu inginerii Epson, ansambluri foarte dificile de capete de imprimare, care reprezintă piese de bază pentru imprimante. Ne-am întrebat ce alte lucrări am putea realiza în cadrul companiei Akita și am început să creăm ceasuri finisate.”


Lucrare de polizare la mecanismul semi-skeleton al ORIENT STAR. Pentru a face ca roata de echilibrare să fie vizibilă de la fereastra mică de pe cadran, porțiunea plăcii principale vizibile de la fereastra mică a modelelor skeleton este finisată în oglindă. Aceasta este polizată manual de un meșter.

Succesul companiei Akita Orient Seimitsu Co., Ltd. nu a fost numai pentru ORIENT. După cum explică Endo, Akita Epson a perfecționat tehnologiile de producție de ștanțe și de conservare necesare pentru fabricarea pieselor pentru ceasuri. Astăzi, în plus față de producția pieselor pentru capetele de imprimante, Akita Epson produce și prelucrează dispozitive și piese portabile (ceasuri), piese de înaltă precizie, ștanțe, dispozitive de prindere și instrumente. Toate acestea au fost posibile datorită tehnologiei de prelucrare a ștanțelor aplicată de Akita Orient Seimitsu Co., Ltd.

Lucrările decorative sunt aplicate mecanismelor mecanice la etajele magazinelor Akita Epson, unde sunt aliniate mașinile CNC. După ce treceți de etajul cu linii de instrumente pentru mașini, care aplică modele precum puncte circulare și dungi pe plăcile principale și punți, ajungeți la linia de asamblare automată pentru mecanisme.

Akita Epson, care a produs mecanismele Epson încă din anii '90, excelează și în producția de mecanisme quartz. Liniile de producție compacte sunt o caracteristică a producătorilor japonezi și, pe lângă acestea, Akita Epson a adoptat și un sistem flexibil de producție.
În timp ce compania Akita Epson se axează pe metodele de producție contemporane, metodele tradiționale de producție de ceasuri sunt păstrate în cadrul ORIENT. Acest lucru este evidențiat de fabrica de piese din regiunea Tohoku. Această fabrică a produs plăcile principale și punțile pentru mecanismul din seria caliber 46 încă din octombrie 1974. Cheia este presa pentru materiale în formă de cerc. Directorul fabricii declară: „Acest echipament exista deja acum 50 de ani. Este probabil un echipament care era utilizat la fabrica ORIENT din Hino.” Nu mă așteptasem niciodată să văd atât de multe prese pentru ștanțarea plăcilor principale și a punților la o fabrică de ceasuri din Japonia. Însă atunci, producătorii de ceasuri japonezi puteau să ofere produse de înaltă calitate la un preț rezonabil, îmbunătățind tehnologia presei. Endo spune cu mândrie: „Se pare că orice companie poate ștanța un metal cu o presă, dar această lucrare nu poate fi imitată cu ușurință. Pot fi produse mecanisme adecvate numai cu o întreținere durabilă a presei.”

Plăcile principale și punțile perforate sunt transportate la o fabrică de placare după îndepărtarea frezelor cu polizoare cu cilindru și fixarea bijuteriile și acele. Deoarece prelucrarea este meticuloasă, finisarea înainte de placare este destul de simplă. Nu se mai produce curbarea plăcilor principale și a punților, care este specifică mecanismelor produse în masă, iar frezele sunt îndepărtate cu atenție. Nu este de mirare că acest mecanism poate fi utilizat pentru ceasurile ORIENT STAR de înaltă clasă.


Presa de 10t prelucrează materiale în formă ce cerc care devin materiale pentru plăcile principale, punți și alte piese.
Liniile superioare și inferioare pe două nivele sunt combinate ca un singur proces pentru a presa partea frontală și posterioară a materialelor în formă de cerc, ceea ce sporește eficiența.

Directorul fabricii a declarat: „Plăcile principale ale ceasurilor ORIENT STAR sunt polizate una câte una manual de meșteri”. Meșterii sunt îndepărtați cu fața spre mașinile de polizat și finisează cu grijă în oglindă plăcile principale. Motivul pentru care polizarea este atât de frumoasă este că suprafețele sunt polizate pentru uniformitate după ce plăcile principale sunt ștanțate de presă.

Prin fuziunea dintre Orient Watch și Epson, a fost posibil să dobândim cunoștințele cu privire la producția de ceasuri, aplicând totodată tehnologia și punctele forte ale Epson și îmbunătățind productivitatea și calitatea. Endo a declarat: „Industria japoneză de ceasuri nu este, cu siguranță, mai prejos decât marca Swiss. Vom continua nu numai să actualizăm tehnologia, ci și să propunem și să implementăm o producție atractivă pentru clienți.”

*Retipărit din ediția japoneză Chronos din martie 2020

Urmăreşte-ne pe Instagram

Colors on the website may not be the exact color as the actual product. The specifications will be modified without notice for technical improvements.
The code on the dial or the caseback may differ from the actual product. Please note that some items on the website have limited availability.